MAZUREK NA MIARĘ PICASSA


  • Przygotowanie: 45 MINUT
  • Trudność: PROSTY
  • Wykorzystane Krakuski: Petit Beurre


Składniki:

Spód:

  • 400 g Krakusków Petit Beurre
  • 180 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • Masa:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • Do smarowania spodu:

  • 100 g powidła śliwkowego
  • Do dekoracji:

  • skórka kandyzowana 20 g
  • migdały 20 g
  • rodzynki 20 g
  • orzechy włoskie 20 g
  • czekolada gorzka 100 g

Przygotowanie mazurka:

  1. Zblenduj herbatniki Petit Beurre
  2. Dodaj roztopione masło
  3. Dodaj cukier i mąkę
  4. Całość dokładnie wymieszaj
  5. Blachę posmaruj masłem
  6. Spód wyłóż ciastem robiąc ranty
  7. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut
  8. Miękkie masło utrzyj na puch
  9. Dodawaj po trochu masę kajmakową
  10. Utrzyj całość aż składniki się połączą
  11. Ostudź ciasto
  12. Posmaruj je powidłem śliwkowym
  13. Na powidło wyłóż masę
  14. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
  15. Stwórz wzorki na wierzchu
  16. Udekoruj mazurek na miarę samego Picassa!
  17. Wesołych Świąt!