TRUSKAWKOWY KSIĄŻĘ


  • Przygotowanie: 1,5 godziny
  • Trudność: PROSTY
  • Wykorzystane Krakuski: Petit Beurre

Składniki deseru:

  • Krakuski Petit Beurre,
  • jogurt grecki,
  • świeże truskawki, ok. 0,3 kg,
  • łyżka cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • listki mięty

Przygotowanie musu truskawkowego:

  1. W gorącej wodzie (50 ml) rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny.
  2. truskawki umyć i przełożyć do pojemnika blendera.
  3. Zmiksować je z 1 łyżką cukru na gładką masę.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
  5. Włożyć do lodówki, aby mus stężał.

Przygotowanie deseru:

  1. Przygotowany wcześniej mus truskawkowy nałożyć na spód pucharka.
  2. Następnie dodać pokruszone Krakuski Petit Beurre.
  3. Nałożyć warstwę jogurtu greckiego.
  4. Wierzch udekorować trzema łyżkami musu truskawkowego, kilkoma świeżymi truskawkami, listkiem mięty oraz jednym Krakuskiem Petit Beurre.