SERNIK KRAKUSKOWY


  • Przygotowanie: 3 GODZINY
  • Trudność: PROSTY
  • Wykorzystane Krakuski: Duelki Kakaowe


Składniki:

Spód:

  • Krakuski Kakaowe 300 g
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 10 g kakao
  • Cynamon - do smaku
  • MASA:

  • 850 g sera białego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g żurawiny
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • . 20 g żelatyny . 50 ml mleka

    DODATKOWO:

    . Krakuski Duelki 90 g . Krakuski Kakaowe 50 g . 30 g żurawiny

Przygotowanie sernika:

  1. Zblenduj Krakuski Kakaowe
  2. Dodaj masło, miód, kakao i cynamon
  3. Mieszaj na gładką masę
  4. Wyłóż ciasto na blachę
  5. Dokładnie dociśnij
  6. Wstaw do lodówki na 20 min
  7. Zmiel biały ser
  8. Dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy oraz żurawinę i rodzynki
  9. Ubij śmietankę
  10. Dodaj ser
  11. Wymieszaj na gładką masę
  12. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie
  13. Dodaj do masy serowej
  14. Dokładnie wymieszaj
  15. Wsyp cukier puder
  16. Dokładnie wymieszaj
  17. Przykryj masą schłodzony spód ciasta
  18. Posyp pokruszonymi Krakuskami Kakaowymi
  19. I udekoruj Duelkami oraz żurawiną
  20. Wstaw do lodówki na 2 h