MALINOWY KRÓL


  • Przygotowanie: 1,5 godziny
  • Trudność: ŁATWE
  • Wykorzystane Krakuski: Zbożowe

Składniki deseru:

  • Krakuski Zbożowe,
  • jogurt grecki,
  • liście mięty,
  • świeże maliny (0,2 kg),
  • cukier wanilinowy.

Przygotowanie musu malinowego:

  1. Maliny oczyścić, opłukać i przełożyć do garnka.
  2. Zasypać opakowaniem cukru wanilinowego.
  3. Gotować całość, aż maliny się rozpadną. Następnie ostudzić.
  4. Przetrzeć maliny przez sitko.
  5. Mus ponownie zagotować, aż zredukuje się o ok. połowę i zagęści się. Ostudzić.

Przygotowanie deseru:

  1. Przygotowany wcześniej mus malinowy nałożyć na spód pucharka.
  2. Następnie dodać pokruszone Krakuski Zbożowe.
  3. Nałożyć warstwę jogurtu greckiego.
  4. Wierzch udekorować trzema łyżkami musu malinowego, kilkoma świeżymi malinami, listkiem mięty oraz Krakuskiem Zbożowym.