MAKOWIEC WYJĄTKOWY JAK WIELKANOC


  • Przygotowanie: 1 GODZINA
  • Trudność: PROSTY
  • Wykorzystane Krakuski: Petit Beurre


Składniki:

CIASTO KRUCHE:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 g skórki z cytryny
  • MASA MAKOWA:

  • 1 puszka masy makowej
  • 80 g Krakusków Petit Beurre
  • 4 białka
  • 80 g kandyzowanych owoców
  • DODATKI:

  • 100 g Krakusków Petit Beurre
  • 1 cytryna
  • SYROP:

  • 50 g cukru
  • 100 ml wody

Przygotowanie makowca:

  1. Na stolnicy przygotuj mąkę
  2. Wrzuć wszystkie składniki na ciasto
  3. Dokładnie zagnieć całość
  4. Wstaw na godzinę do lodówki
  5. Przygotuj 2/3 ciasta
  6. Wyłóż nim spód blachy
  7. Białka ubij na sztywną pianę
  8. Dodaj masę makową
  9. A do niej harbatniki Petit Beurre
  10. I kandyzowanego ananasa
  11. Delikatnie wymieszaj całość
  12. Masę wyłóż na blachę i wyrównaj
  13. Do reszty ciasta dodaj skruszone Petit Beurre
  14. Ciasto wyrób i skrusz prosto na masę
  15. Piecz w 180 stopniach przez 50-60 minut
  16. Zagotuj wodę z cukrem
  17. Dodaj cytryny pokrojone w plastry
  18. Całość duś przez 5 minut
  19. Chłodne ciasto posyp cukrem pudrem
  20. Udekoruj cytrynami i czymś...
  21. ...wyjątkowym jak Wielkanoc!