Krakuski
Strona główna
Produkty
Przepisy
Filozofia marki
Kontakt
Menu
MAKOWIEC WYJĄTKOWY JAK WIELKANOC
Poprzedni przepis
wszystkie przepisy
Następny przepis
Przygotowanie:
1 GODZINA
Trudność:
PROSTY
Wykorzystane Krakuski:
Petit Beurre
POBIERZ jako PDF
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
100 g cukru
250 g masła lub margaryny
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
20 g skórki z cytryny
MASA MAKOWA:
1 puszka masy makowej
80 g Krakusków Petit Beurre
4 białka
80 g kandyzowanych owoców
DODATKI:
100 g Krakusków Petit Beurre
1 cytryna
SYROP:
50 g cukru
100 ml wody
Przygotowanie makowca:
Na stolnicy przygotuj mąkę
Wrzuć wszystkie składniki na ciasto
Dokładnie zagnieć całość
Wstaw na godzinę do lodówki
Przygotuj 2/3 ciasta
Wyłóż nim spód blachy
Białka ubij na sztywną pianę
Dodaj masę makową
A do niej harbatniki Petit Beurre
I kandyzowanego ananasa
Delikatnie wymieszaj całość
Masę wyłóż na blachę i wyrównaj
Do reszty ciasta dodaj skruszone Petit Beurre
Ciasto wyrób i skrusz prosto na masę
Piecz w 180 stopniach przez 50-60 minut
Zagotuj wodę z cukrem
Dodaj cytryny pokrojone w plastry
Całość duś przez 5 minut
Chłodne ciasto posyp cukrem pudrem
Udekoruj cytrynami i czymś...
...wyjątkowym jak Wielkanoc!
ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies. Kontynuując przeglądanie naszej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej na temat plików cookies oraz zarządzaniu ich ustawieniami można uzyskać, klikając tutaj.
OK