DUELKOWA SZARLOTKA




Składniki deseru:

  • Krakuski Duelki - 400 g,
  • Krakuski Paluszki Wiśniowe - 144 g,
  • Krakuski Kakaowe - 55 g,
  • 160 g masła,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 10 jabłek (1,5 kg),
  • 1/2 cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 400 g śmietanki 30%,
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie spodu:

  1. Zblenduj Krakuski Duelki,
  2. Dodaj roztopione masło, cukier i wymieszaj,
  3. Wyłóż blachę papierem, a następnie ciastem,
  4. Wstaw do lodówki na 30 min.

Przygotowanie deseru:

  1. Umyj jabłka, obierz i pozbaw gniazd.
  2. Zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Rozgrzej rondelek, przełóż starte jabłka.
  4. Skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier i wymieszaj.
  5. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż wyparuje cały płyn.
  6. Dodaj dwie łyżeczki żelatyny, wszystko wymieszaj.
  7. Rozpuść resztę żelatyny w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia.
  8. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
  9. Wyłóż jabłka na spód.
  10. Krakuski Paluszki Wiśniowe wyłóż na jabłka.
  11. Przykryj je masą śmietanową.
  12. Pokrusz Krakuski Kakaowe i posyp nimi szarlotkę.